HENK STAGHOUWER NIEUWE VOORZITTER VOEDSELBANKEN NEDERLAND

Henk Staghouwer wordt de nieuwe voorzitter van Voedselbanken Nederland (VBN) per 1 januari 2024. De Voedselbanken zijn blij met deze waardige opvolger van Leo Wijnbelt die na 15 jaar dienst de bestuurshamer overdraagt. Voedselbanken helpen mensen die tijdelijk onvoldoende in hun levensonderhoud kunnen voorzien, door ze voedselhulp te verstrekken. Op deze manier wordt ook voedselverspilling voorkomen.

Over de nieuwe voorzitter

Henk Staghouwer brengt 30 jaar ervaring in het bedrijfsleven mee en 10 in het openbaar bestuur. Hij is erg gemotiveerd om de voorzittersfunctie te gaan vervullen: “ik vind het een prachtige kans om mijn ervaring en netwerk in te zetten voor diegenen in onze maatschappij die het niet zo goed getroffen hebben. Soms simpel en alleen door de plaats waar hun wieg stond of door allerlei andere ongelukkige omstandigheden. In ons rijke Nederland leven vele honderdduizenden mensen onder de armoedegrens. Hoe is dit mogelijk! Feitelijk is het onbegrijpelijk dat er überhaupt een voedselbank nodig is in Nederland. Maar nu die er toch is, wil ik mijn tijd en energie er graag aan geven. Met de hoop en onmogelijke wens om ooit te kunnen zeggen: een voedselbank is niet meer nodig in Nederland”.

 

Over de afzwaaiende voorzitter

Leo Wijnbelt heeft in zijn 15 jarige voorzitterschap een hele belangrijke bijdrage geleverd aan het verbinden van de voedselbanken in Nederland en mede aan de wieg gestaan van de oprichting van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Zo werd een belangrijke stap gezet in het democratisch maken van de landelijke voedselbank organisatie. Daarnaast stond hij bekend om zijn toegewijde en gedreven sturing van het 12 koppige bestuur van Voedselbanken Nederland. Onze dank aan Leo voor zijn inzet het afgelopen anderhalve decennia is groot!

 

Over de Voedselbanken

Met 13.500 vrijwilligers bij 176 lokale voedselbanken en 10 distributiecentra wordt er wekelijks aan 40.000 huishoudens voedsel verstrekt. Zij  worden gesteund door de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland, waar Henk Staghouwer onderdeel van zal worden als voorzitter. De lokale Voedselbanken en Voedselbanken Nederland zijn neutrale en onafhankelijke instellingen. De organisatie is uniek omdat er uitsluitend met vrijwilligers wordt gewerkt, zowel op lokaal als landelijk en bestuurlijk niveau.

Het voedsel dat wordt verstrekt wordt verkregen door donaties van anderen (bedrijf, retail etc). Naast het (tijdelijk) helpen van mensen in voedselnood is het voorkomen van voedselverspilling een belangrijk doel van de Voedselbanken.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Voedselbanken Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL