De publicatie in de Trouw van 17 december en bij de NOS heeft bij diverse mensen tot verwarring geleid. Wij vinden dit vervelend en willen de situatie graag duidelijk uiteenzetten.
De rijksoverheid stelt voor volgend jaar een vangnet van 4 miljoen euro voor de voedselbanken beschikbaar. Dat geld mag alleen met toestemming van de rijksoverheid besteed worden om voedsel van te laten kopen, als er door de verwachte toename van het aantal klanten door de economische crisis onvoldoende voedsel beschikbaar is. Anders gezegd: als er dan bij de voedselbanken geen voedseltekorten ontstaan, gaat het geld weer terug naar de rijksoverheid!
Bij het uitbreken van de coronacrisis begin dit jaar was ook sprake van een vangnet van 4 miljoen euro voor het geval alle voedselbanken dicht moesten en de klanten toch eten moesten hebben. Voedselbanken hoefden gelukkig geen gebruik van dit vangnet te maken, omdat het lukte de door corona gesloten voedselbanken en distributiecentra weer open te krijgen. Deze 4 miljoen euro, die dus niet is uitgegeven, is precies hetzelfde geld als hierboven beschreven en dat nu voor het komende jaar wederom beschikbaar wordt gesteld als dat nodig is.
Het totale bedrag van het vangnet om volgend jaar voedsel van te kopen, als dat nodig is, bedraagt 5 miljoen euro. Namelijk de zojuist genoemde 4 miljoen euro plus een miljoen van het Europees Sociaal Fonds. De verwachting is dat uit dit fonds de komende 7 jaar elk jaar één miljoen euro voor de voedselbanken beschikbaar komt als dat nodig is. De waarde van het voedsel in de pakketten die de voedselbanken nu al verspreiden is ruim 1 miljoen euro per week.
De toegezegde subsidie van de overheid is uitsluitend bedoeld om er voedsel van te kopen als dat volgend jaar nodig is en dus niet voor de kosten die nodig zijn voor het samenstellen en distribueren van voedselpakketten; zoals huisvesting, transportmiddelen, brandstof en voedselveiligheid.
Het geld dat nu met de missie van 538 wordt opgehaald is hard nodig om deze kosten (5 euro per pakket) van de 172 voedselbanken en 10 distributiecentra te kunnen betalen
Contactgegevens
-
- Marlies van Amerongen-Boomars
- marlies.boomars@voedselbankennederland.nl
- + 31 (0) 6 4933 6894
-
- Hans Schoenmakers
- Bestuurslid Communicatie Voedselbanken Nederland
- Hans.Schoenmakers@voedselbankennederland.nl
- +31(0)6 53469885