CHEP steunt voedselbanken

Mechelen, 1 december 2020 - CHEP Benelux, aanbieder van duurzame supply chain-oplossingen, brengt al meer dan 40 jaar via haar blauwe pallets goederen tot bij de consument in de supermarkten. Maar CHEP wilt een stuk verder gaan en bijdragen aan een wereld zonder afval en honger. Daarom stimuleert CHEP haar Nederlandse en Belgische klanten om voedseloverschotten te doneren aan de Voedselbanken. CHEP betaalt de pallets terug voor het vervoer ervan. Met deze actie wil CHEP Benelux samen met haar klanten de Voedselbanken helpen, die broodnodig zijn in deze onzekere tijden. CHEP hoopt dit jaar meer dan 15.000 palletten te kunnen inzetten ten voordele van personen in armoede.

Het aantal mensen dat aanklopt bij de Voedselbanken stijgt zienderogen. In Nederland nam halverwege het jaar het aantal mensen dat beroep deed op de Voedselbanken met ruim 8% toe in vergelijking met dezelfde periode in 2019 (bron: voedselbanken.nl) Ook in België steeg het aantal personen met 15% tijdens de eerste golf van de covid-crisis (bron: www.foodbanks.be). De huidige tweede golf zal de druk op de financiële draagkracht van vele gezinnen nog vergroten.

Bovendien zien de Voedselbanken de aanvoer van voedsel en essentiële goederen zoals bijvoorbeeld toiletpapier en tandpasta dalen. Daarom spoort CHEP Benelux zijn klanten aan hun productieoverschotten te doneren aan de Voedselbanken. Wanneer producenten de blauwe CHEP-pallets gebruiken voor het transport naar de voedselbanken, dan betaalt CHEP het gebruik van de pallets terug.

Tom Hillemans, vice-voorzitter van Voedselbanken Nederland: “Voedselhulp is cruciaal in de ondersteuning van gezinnen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. We zijn heel dankbaar dat CHEP logistieke ondersteuning wil bieden, waardoor we opnieuw meer producten ter beschikking hebben. Hun werk wordt minder opgemerkt, maar is wel van essentieel belang bij het inzamelen van voedsel.

Het afgelopen jaar noteerde CHEP Benelux 12.385 pallets voor transporten van producenten naar de Voedselbanken in Nederland en België. Dit jaar hopen ze de kaap van 15.000 pallets te halen.

Vanessa Stark, managing Director CHEP Benelux: "Er is meer dan ooit nood aan voedselhulp in deze moeilijke periode. We zijn blij om te kunnen bijdragen aan de samenleving door logistieke hulp te bieden bij transporten naar de Voedselbanken. Door onze pallets aan te bieden, willen we onze klanten stimuleren om hun productieoverschotten niet nodeloos te vernietigen maar in te zetten voor de gemeenschap.

Voedselverspilling tegengaan

CHEP werkt samen met haar klanten aan duurzamere supply chains, met minder afval. Door samen te werken met de Voedselbanken gaat CHEP ook voedselverspilling tegen. Een actie die perfect aansluit bij de CHEP-duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025, waarbij het bedrijf streeft naar regeneratieve supply chains. Kort gezegd wil CHEP een positieve impact uitoefenen op de planeet, op bedrijven en op de samenleving. De samenwerking met de Voedselbanken kadert in de positieve stempel die CHEP wil drukken op de samenleving.

Voedselverspilling: 10% van gekochte voedsel wordt niet opgegeten

Volgens Milieu Centraal verspilden Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen en zuivel). De 34,3 kg voedselverspilling is 9,5% van het door huishoudens gekochte eetbare voedsel per persoon. Het onderzoek ‘Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens’ toont aan dat in Vlaanderen alle Vlaamse huishoudens samen jaarlijks 240.925 ton voedsel weggooien, of 37 kg per persoon per jaar.

Samenwerking Europese voedselbanken

Sinds 2016 heeft CHEP op Europees niveau een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Federatie van Voedselbanken (FEBA). Beiden sloegen de handen in elkaar om in Europa honger, ondervoeding en armoede te bestrijden en voedselverspilling en -afval te verminderen. CHEP steunt de FEBA via schenkingen, maar eveneens in natura door haar expertise te delen, advies te geven en opleidingen aan te bieden. Via deze samenwerking wil CHEP zorgen voor een efficiënte supply chain, en ook bijdragen aan minder voedselverspilling en een lagere CO2-uitstoot die gepaard gaan met de vernietiging van voedsel.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Voedselbanken Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL