Groot succes fundraise-actie Pictures for Purpose

Het nieuwe non-profit initiatief Pictures for Purpose houdt van 11 tot 25 mei 2020 een fundraising print sale van werken van in Nederland gevestigde fotografen als reactie op de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Het fotoproject dat voedselbanken steunt blijkt al na enkele dagen met een opbrengst van ruim €70.000 een groot succes, zoals ook te lezen is in Het Parool.

Twee weken lang is het mogelijk om bijzondere prints van verschillende topfotografen van Nederlandse bodem te bestellen voor €125,-. Het initiatief werd in het leven geroepen om creatieven een hart onder de riem te steken en belangrijker nog, de Voedselbanken financiële steun te bieden. De opbrengst van de prints gaat voor het overgrote deel naar de Voedselbanken Nederland en voor een kleiner deel naar de fotografen zelf. Pictures for Purpose hoopt hiermee ondersteuning te bieden aan diegenen die het hardst worden getroffen door de sociaal-economische gevolgen van de Covid-19 pandemie.

Geïnspireerd op het succesvolle Pictures for Elmhurst uit New York en 100 Fotografi per Bergamo in Italië, lanceert Pictures for Purpose vandaag de Nederlandse variant. Met werken van o.a. Viviane Sassen, Bertien van Manen, Scarlett Hooft Graafland, Awoiska van de Molen, Kyle Weeks en Elspeth Diederix biedt de fundraiser een gevarieerd en uniek aanbod van gevestigde namen en opkomend talent, allemaal van Nederlandse bodem.

De opbrengst van de online print sale fundraiser wordt verdeeld over twee doelen; Voedselbanken Nederland én de fotografen zelf.

De Vereniging Voedselbanken Nederland heeft te maken met een groeiend aantal klanten. Landelijk ligt de stijging op gemiddeld 5 procent. In Amsterdam steeg het aantal zelfs met 20 procent. En de verwachting is dat die aantallen nog verder zullen stijgen vanwege de coronacrisis. “Een forse toename,” zegt Pien de Ruig, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. De toestroom aan klanten vindt al langer plaats, maar sinds de coronacrisis gaat het hard. “En dit is nog maar het begin,” verwacht De Ruig.

Ook Margje Polman Tuin, namens Voedselbank Amsterdam vult aan “Doordat onze inzamelingsacties bij bedrijven, scholen en supermarkten abrupt zijn gestopt bij het begin van de crisis krijgen wij ook geen basisproducten meer. Deze producten moeten wij nu aankopen. We hebben hulp hard nodig om tijdens maar ook na deze crisis open te blijven.”

Anderzijds biedt Pictures for Purpose fotografen de keuze om een percentage van de opbrengst zelf te houden omdat ook de culturele sector met grote uitdagingen te kampen heeft. “Alle exposities, opdrachten en beurzen tot september en zelfs januari uitgesteld” geven verschillende fotografen aan. (foto: Phelim Hoey)

pictures_for_purpose-240x300.png
  • png

Contactgegevens

Ontvang het laatste Voedselbanken Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL